sâmbătă, 25 februarie 2012

Anorexia nervoasa



Anorexia nervoasa consta intr-o tulburare de alimentare cu implicatii fizice si emotionale.O persoana cu anorexie prezinta o greutate mult sub limita greutatii standard.Anorexia pe termen lung sau formele grave pot duce la infometare, alterarea importanta a starii de sanatate si chiar la deces.

Anorexia poate deveni o boala cronica, chiar daca este posibila recuperarea completa cu un tratament adecvat.
Cauze:-se poate dezvolta printr-o combinatie de factori declansatori biologici, psihologici si sociali. 
Chiar daca nu s-a demonstrat, persoanele cu anorexie prezinta un nivel crescut de serotonina, un neurotransmitator, care poate duce la aparitia unor manifestari comportamentele anorexice ca si retragerea sociala si reducerea apetitului alimentar.Evenimentele stresante din viata ca si mutatul, divortul, decesul unei persoane dragi, pot declansa anorexia.

Simptome frecvente si actiunile corelate cu anorexia nervoasa includ:
- frica intensa de a castiga in greutate,greutate mai mica decat 85% din greutatea standard corespunzatoare inaltimii, aprecierea propriului corp ca si supraponderal,etc.

Semnele obisnuite ale malnutritiei cuprind:- greutate mica a corpului,sani micsorati,piele de culoare galben-portocalie, in special la nivelul palmelor si mainilor,bradicardie, mai putin decat 60 de batai pe minut etc.

Anorexia nervoasa este o tulburare a pubertatii si adolescentei – la 85% din pacienti debutul bolii are loc intre 13 si 18 ani.
Aproximativ 50% din pacienti se trateaza cu succes si mentin o greutate normala.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu