joi, 23 februarie 2012

Ce sunt Drogurile si efectele lor.

 Substantele pshiotrope si substantele stuperfiane modifica perceptia si activitatea mentala.Ele cuprind:depresoarele, halucinogenele, analgezicele, hipnoticele si stimulentele





 Depresoarele: - micsoreaza activitatea sistemului nervos central, încetinind functiile vitale si reflexele calmeaza si, totodata, relaxeaza. Ele sunt utilizate în medicina, mai ales ca sedative si pentru a induce somnul.

Halucinogenele: - actioneaza asupra sistemului nervos central si conduc la aparitia iluziilor senzoriale sau a halucinatiilor. Cunoscute si sub denumirea de "droguri psihedelice", în rândul halucinogenelor se înscriu, mai ales, dietilamida acidului lisergic (LSD), fencyclidina, psilocybina si unele amfetamine substituite la nucleul benzenic. (Ecstasy, Adam).

Analgezicele: - influenteaza reactia la durere, diminuând sau înlaturând tulburarile psihice care o însotesc.

Hipnoticele: - substante depresoare ale sistemului nervos central, care induc somnul. Exemple de hipnotice: barbituricele, metaqualona si cloralhidratul etc.

Stimulentele: - stimuleaza sistemul nervos central si intensifica activitatea creierului si a unor centri nervosi din maduva spinarii.
Amfetaminele si cocaina sunt droguri caracteristice care stimuleaza sistemul nervos central.

Toleranta:desemneaza starea la care ajunge consumatorul la un anumit moment, când corpul sau îsi pierde sensibilitatea la un drog sau la o grupa de droguri, în sensul ca reactia sa descreste odata cu absorbtia repetata a drogului.Consumatorul trebuie sa mareasca doza drogului respectiv. Dupa o "pauza" de administrare a drogului, toleranta corpului incepe sa scada, aici se intalnesc cele mai multe cazuri de supradoza.


Dependenta: antreneaza o serie de simptome caracteristice sevrajului, atunci când înceteaza administrarea drogului. Dependenta este starea psihica si uneori fizica indus de consumul de produsi toxici.
Dependenta fizica: este reactia organismului uman la drog,substantele chimice din drog se integreaza în organism, chiar daca sunt toxice, iar atunci când corpul nu la mai primeste, intra în alerta violenta, exprimata prin stare generala alterata, greturi, voma, diaree, transpiratie, tahicardie, dureri, spasme, tremuraturi.

Dependenta psihica: se manifesta printr-o nevoie irezistibila de a folosi acest mijloc, care este drogul, pentru a influenta, a schimba sau a controla dispozitia sufleteasca, sentimentele sau chiar constiinta de sine.
Sevrajul: acest termen se refera la simptomele fizice si psihice care apar atunci când un individ este privat de un drog de care el a devenit dependent.
Euforia: este senzatia de buna dispozitie obtinuta artificial, euforia este o stare în care individul nu simte nici o anxietate si scapa de influentele exterioare.


Clasificarea drogurilor: 

1.Dupa efectul produs asupra sistemului nervos central.

Exemple:

- produse depresoare:opiul, morfina, heroina, barbituricele etc.

- produse stimulente:cocaina, crack-ul, khat-ul, amfetaminele, anorexigenele, etc.

- produse perturbatoare sau halucinogene:cannabis-ul, LSD-ul, fencyclidina, mescalina, psilocybina, etc.

2.Dupa originea produsului:produse naturale,de semi sinteza,de sinteza.

3.Dupa dependenta generata:droguri care creeaza dependenta fizica,pshihica si dependenta mixa.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu